6 års tænderne

6 års tænderne - de første blivende tænder

Når man bliver seks år, får man de første blivende tænder, 6-års tænderne. Nogle får dem lidt tidligere – andre lidt senere.

6-års tænderne vokser frem bag mælkekindtænderne og kan være svære at få øje på.

En 6 årstand er på vej frem
Ofte opdager man slet ikke, at de nye tænder er på vej, fordi de ikke skubber nogen mælketænder ud. Man taber altså ikke nogen mælketænder, der hvor 6-års tænderne kommer.

Rengøring

De nye 6-års tænder skal holdes rene helt fra starten, så der ikke kommer huller i dem. De skal nemlig holde livet ud.

Efter at tænderne er brudt igennem, vil der ligge en tandkødslap hen over hver enkelt tand. Under hudlappen vil der gemme sig bakterier. Får man ikke børstet dem væk, er der risiko for at få hul i de nye tænder, endnu inden de er helt fremme.

Det kan være svært at holde rent, når tanden er delvist skjult af en tandkødslap

Der går ofte lang tid, fra 6-års tænderne bryder igennem tandkødet, til de er helt fremme og i niveau med de andre tænder. I den periode er tænderne kortere end de andre kindtænder. Der er derfor brug for en særlig teknik, så tænderne bliver børstet helt rene.

Børster du kun lige frem og tilbage, vil børstehårene ikke nå de nye tænder.

Du skal i stedet børste på tværs af tandrækken, bag mælkekindtænderne. På den måde rammer du 6-års tænderne.

6årstænder5

Gode råd

Nogle børn har svært ved at holde tungen nede i munden, når de får børstet tænder. Tal med dit barn om, at I i fællesskab har ansvaret for, at de nye, blivende tænder bliver holdt rene og uden huller, og at det derfor er vigtigt, at barnet lærer at holde tungen væk, når du børster.

Da en 6-års tand er en blivende tand, og da den er meget knudret på tyggefladen, kan den være svær at holde ren. Derfor vil tandlægen ofte tilbyde at forsegle tanden, når den er brudt igennem. Forsegling betyder, at tandens tyggeflade bliver belagt med et klart lag plast, således at ujævnhederne udfyldes, og fladen er nemmere at holde ren. Det mindsker risikoen for, at der kommer hul i tanden.
Børn kan ikke selv børste deres 6-års tænder rene. Det skal en voksen gøre. I det hele taget er børn ikke i stand til selv at børste deres tænder rene, før de er 10-12 år. Mindst én gang om dagen skal en voksen børste eller børste efter.

 

Åbningstider

Mandag 8.00 - 17.00
Tirsdag 8.00 - 17.00
Onsdag 8.00 - 17.00
Torsdag 8.00 - 17.00
Fredag 8.00 - 17.00

handicap disable icon

Tandlægevagt

Telefon: 70 20 02 55
Adresse: Filstedvej 10, 9000 Aalborg

Her kan borgere henvende sig mellem kl. 9 og 10, lørdag, søndag og helligdage, med evt. efterfølgende konsultation. Ved større tandskader skal man henvende sig til skadestuen på Aalborg Sygehus.